Fékszervíz

 
 

A fékrendszer rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen, hiszen az gépkocsink legfontosabb biztonsági berendezése. A megfelelő fékhatás a biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele. Különösen ügyelni kell a fékrendszerben működő alkatrészek (fékbetét, féktárcsa, fékfolyadék) állapotára és minőségére.

Amennyiben szükségessé válik egyes alkatrészek cseréje, úgy javasoljuk annak mielőbbi megtételét. Szervizünkben a fékrendszerrel kapcsolatos beavatkozások után minden esetben műszeres fékellenőrzést végzünk.

Az alábbi alkatrészek, és a fékrendszer teljeskörű, rendszeres ellenőrzéséhez vegye fel a kapcsolatot szervizünkkel!

 

Fékbetét

Ápolást nem igényel, cserétől cseréig szakszerű javítás esetén zökkenőmentesen használható.

A fékbetétnek a lassítás folyamán óriási teljesítményt kell kifejtenie. A fékbetét vastagsága a minimum 3 mm alá csökken, akkor az ideális fékhatás már nem garantált. Ezért roppantul nélkülözhetetlen az optimális minőség és a szakszerű, precíz szerelés. Szakszerűen javított fék a funkció szerinti használat során a fékbetét teljes élethossza alatt garantálja az új fék alkatrésszel megegyező hatást. Kivétel, ha nagy sebességről hirtelen 3-szor, 4-szer kíméletlenül lefékezik, ilyenkor a fékbetét megég.

Féktárcsa

Külön ápolást nem igényel, cserétől cseréig szakszerű javítás esetén zökkenőmentesen használható.

Legtöbb autómárkánál megadják a gyártók a minimális féktárcsa vastagságot, fékdob átmérőt. Egy első féktárcsa optimális élethossza rendszerint 70-100.000 km, a fékbetétnek 30-50.000 km. A hátsó féktárcsa élet-hossza típustól függően 60-160.000 kilométer, a fékbetété 30-80.000 km.

Fékfolyadék

Levegőben lévő nedvességet megköti, magába zárja s így az üzemidővel arányosan csökken a forráspontja. Erőteljes igénybevételnél pl. meredek lejtőn való autózás vagy vészfékezés alkalommal a fékfolyadékban buborékok alakulnak ki. Ezek visszatartják a fékező erő átvitelét és működőképességét, mivel a “gőz” összenyomható. Biztonsági célból a fékfolyadékot évente kell megvizsgálni . Műhelyünk az átvizsgálást díjtalanul végzi. Fékfolyadék cseréje rendszerint 2-3 évente szükséges.

Ellenőriztesse!

Ha az alábbi tüneteket észleli gépkocsiján, haladéktalanul keressen fel bennünket:lüktető, pulzáló fékpedál – szerelési hiba is okozhatja (általában javítás után 1000 – 1500 km után jelentkezik)

  • lüktető, pulzáló fékpedál
  • túlzottan nagy fékpedálút
  • fékezésnél félrehúzás esetén
  • fékezésnél kormányrázás
  • fékút hatványozottan nő a sebesség növekedésével.
  • puha, nyúlós fékpedál
  • autópályán fékezésnél morgó hang
  • fékezésnél fémes hangot hall
  • túlzott gumikopás esetén