Futómű

 

A futómű elsődleges dolga, hogy biztosítsa a tapadást az autó kerekei és az úttest között, az autó könnyen kormányozható maradjon. A futómű a gépjárművek biztonsága szempontjából igen lényeges szerkezeti elemekből áll, ezért kialakításuknál a közlekedésbiztonság meghatározó szerepet tölt be.
A futóművet ért behatások, pl. egy járdára felállás hatására megváltozhat a kerék összetartása, utánfutása, dőlése. Ezért létfontosságú a vezetés biztonsága miatt a futóműállítás.
A mai korszerű autóknak az elülső és hátulsó futóműve is beállítható – kivéve a merev hátsóhíddal rendelkező gépkocsikat. A hátsó futómű állítása éppoly fontos, mint az első tengelyen történő állítás, mivel ennek elmaradásában elhúzás, gumikopás, kormány ferdeség lép fel. Ezeket a feladatokat csak egy speciális műszerrel lehet tökéletesen beállítani.
Érdemes évente egyszer – használattól függően 10.000 – 15.000 kilométerenként a futóműállítás, és analizálás alulról is, ahol láthatóvá válnak a rejtett rendellenességek. Az időben végrehajtott átvizsgálás csökkenti az üzemeltetési költséget, növeli az üzembiztonságot, és meghosszabbítja a többi kapcsolódó alkatrész élettartamát.
Az optimális futómű az utakon történő biztonságos közlekedés egyik záloga! Autója futóművének beállításában szakembereink szívesen állnak rendelkezésére!